Obsah stránky

Program zlepšování kvality ovzduší pro zónu Severovýchod CZ05

čtvrtek, 14. duben 2022 | PROJEKTY

Program zlepšování kvality ovzduší byl vydán v souladu se zadání §9 zákona č. 201/2012 Sb-. o ochraně ovzduší z důvodu přetrvávajícího překročení imisních limitů pro karcinogenní benzopyren. Tato znečišťujcí látka je do ovzduší vypouštěna z lokálních topenišť, zejména z nevyhovujících kotlů na uhlí a dřevo. 

Novelou zákona o ochraně ovzduší z května 2022 došlo k posunu termínu zákazu topení v kotlích na pevná paliva horší než 3. třídy provozovaných v rodinném domě, bytovém domě nebo stavbě pro rodinnou rekreaci. V těchto případech se původní termín zákazu posouvá z 1.9.2022 na 1.9.2024.

Z povinností uložench jinými právními předpisy jsou zásadní především povinnosti provádět revize a pravidelné kontroly a čištění spalinové cesty podle zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně. 

 

Dotační program je zaměřen na výměny starých kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňujících limity 3. nebo vyšší emisní třídy. Finanční podpora se vztahuje na pořízení tepelného čerpadla (s maximální výši dotace 180 000 Kč) nebo kotle na biomasu (s maximální výši dotace 130 000 Kč).
Od 1. září 2024 vstupuje v platnost zákaz provozu kotlů na pevná paliva emisních tříd 1 a 2 a bez stanovené třídy. Vlastníci určených typů nemovitostí tak mají poslední možnost požádat o dotaci na výměnu nevyhovujícího zdroje vytápění. Příjem žádostí bude zahájen 2. 4. 2024 a ukončen 31. 8. 2024 ve 12 hodin.
Žadatel zároveň musí splnit podmínku tzv. nízkopříjmové domácnosti, za kterou je považována taková domácnost, ve které všichni členové pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod třetího stupně nebo žadatel či další osoba z domácnosti pobírá příspěvek na bydlení.
Podrobnější informace mohou zájemci o dotaci získat na webových stránkách Královéhradeckého kraje v sekci Kotlíkové dotace – Výzva k předkládání žádostí o kotlíkovou dotaci - nízkopříjmové domácnosti (dotační program č. 24OPK01) | Královéhradecký kraj (khk.cz).
Veškeré dostupné informace lze získat také na infolince 722 960 675, v pracovní dny od 8 do 16 hod nebo na e-mailu: kotlikovedotace@kr-kralovehradecky.cz.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies, prohlížením těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.